FPV drone volgt RB20 met Max Verstappen

In opdracht van
Red Bull Media House

Coureurs
Max Verstappen
David Coulthard
Liam Lawson

Media productie door
Red Bull Media House
Cut Media

Publicatie

Piloot
Ralph Hogenbirk

Engineer
Thomas de Koster

Drone Tech
Bas van T Hul

Relay Drone
Rene Sebastian

Wereldprimeur: een F1-auto een volledige ronde volgen met een FPV-drone

Begin 2023 stelde Red Bull ons voor een destijds onmogelijke uitdaging: konden we een F1-auto een volledige ronde op volle snelheid volgen én filmen? Tot die tijd konden FPV-drones gedurende korte momenten snelheden van ongeveer 180 km/u bereiken. Ondanks dat sommige drones een paar seconden lang 350 km/u vlogen, leek het intimiderend om een dergelijke snelheid gedurende de gemiddelde minuut en dertig seconden van een F1-ronde vol te houden.

Meer dan acht maanden werd er toegewijd aan engineering en uitgebreid testen zijn in het project gestoken. We hebben hard gewerkt aan de puzzel van het vinden van de perfecte balans tussen elektronica, luifelontwerpen, gewicht, snelheid, vluchtlengte en afstand. Na talloze succesvolle runs op ons testveld wachtte onze eerste grote uitdaging: de RB19 op Silverstone volgen met Liam Lawson achter het stuur.

Begin september 2023 was het moment eindelijk daar. In de allereerste ronde volgden we de RB19 met succes langs het circuit. Waarbij we de hele ronde op volle snelheid aflegden en 310 km/u bereikten op Wellington Straight en de Hanger Straight. Deze baanbrekende prestatie markeerde onze eerste succesvolle ronde met een F1-auto. En hoewel de run een succes was, leverde het ons waardevolle datapunten op voor verdere ontwikkelingen. Gebieden zoals sturen, remmen en camerahoekcontrole behoren tot de aspecten die we vervolgens verbeterde op basis van deze ervaring.

Red Bull Drone 1 at Red Bull Advanced Technologies

Photos by Dutch Drone Gods / Rene Sebastian

Bas van T Hul with the Red Bull Drone 1 at Red Bull Advanced Technologies

Werken aan de "Red Bull Drone 1" met Red Bull Advanced Technologies

Na onze eerste succesvolle run met de RB19 op Silverstone hebben we samengewerkt met Red Bull Advanced Technologies (RBAT) om verbeterpunten aan te pakken. Door gebruik te maken van een bom aan informatie van RBAT hebben we met succes alle kritieke punten aangepakt die aandacht vereisten voordat we een nieuwe test konden uitvoeren.

Na voltooiing van de ontwerpwijzigingen en upgrades hielp RBAT bij de productie van de structurele componenten. Het verzorgen van de productie van glasvezel vleugelprofielen, interne structuren en carbonarmen. Voor een gepolijste look hebben ze de kap en de vleugelprofielen vakkundig gespoten, met een op maat gemaakte Red Bull print als finishing touch.

De RB20 met Max Verstappen navliegen op Silverstone

Half februari 2024 brak de langverwachte dag aan om ons voltooide prototype aan de ultieme test te onderwerpen: een race tegen Max Verstappen in de gloednieuwe RB20. Ondanks ongunstige weersomstandigheden, waaronder regen en hoge windsnelheden, hebben we met succes een volledige ronde achter de F1-auto gereden. De uitdagende omstandigheden vormden een zwaardere test vergeleken met onze vorige run in september.

We zijn Red Bull enorm dankbaar dat ze ons dit baanbrekende project hebben toevertrouwd, waardoor het onmogelijke werkelijkheid is geworden. Speciale dank aan Red Bull Advanced Technologies voor hun onschatbare ondersteuning bij elke stap van ons productontwikkelingstraject.

Max Verstappen with the RB Drone 1
Red Drone 1 following th RB20 with Max Verstappen

Photos by Red Bull Content Pool / Joerg Mitter / Limex

Dutch Drone Gods Team for the RB Drone 1
Red Drone 1 following th RB20 with Max Verstappen

Het einde van fase 1, het begin van...

In de nasleep van het overwinnen van technologische barrières en het verleggen van de grenzen van de mogelijkheden van drones, gaat onze reis verder. We beseffen dat deze prestatie nog maar het begin is. Deze drone is niet alleen een game-changer; het is het bewijs dat het onmogelijke mogelijk kan zijn.

Red Bull Drone One - Fact sheet

Andere samenwerkingen met Red Bull

World's Best FPV drone shot

World's Best FPV Drone Shot

Red Bull From sim to reality

From sim to reality